top of page
download.png

VZW De Reuzetuin

De Reuzetuin, een groene oase in het centrum van Arendonk. Na jaren van verwaarlozing heeft een groep enthousiaste vrijwilligers zich voorgenomen om deze locatie opnieuw leven in te blazen en te voorzien van een nieuw doel. Vzw De Reuzetuin is een Arendonkse vereniging die in samenwerking met Talander vzw een bestaand pand, gelegen te Hovestraat 54, wil renoveren tot een thuis voor mensen met een beperking.

Voorkant-Hovestraat-54-1536x1152.jpg
IMG_5531-1536x1024.jpg
Romi.Photo-16-1-vierkant-2048x2048.jpg

HET HUIS

In een eerste fase zal het huis een begeleider(sgezin) huisvesten, als ook de gemeenschappelijke ruimten (keuken, wasruimte, living, …) omvatten. In een tweede fase zullen er een vijftal serviceflats gebouwd worden voor mensen met een beperking. Deze flats bieden hen de mogelijkheid een zelfstandig leven te leiden, maar met de nodige ondersteuning vanuit het hoofdgebouw. In een derde fase zal de ruimte die voorzien is voor therapeutische activiteiten ingevuld worden.

De nabijheid van het centrum van Arendonk maakt van De Reuzetuin de ideale woonplaats voor de ouder wordende bevolking van Talander. Er zal bij de indeling en inrichting van de gebouwen dan ook rekening gehouden worden met de typische vereisten die eigen zijn aan de huisvesting van ouderen. Dit betekent echter niet dat enkel ouderen een thuis zullen vinden in De Reuzetuin. Ook voor jongeren biedt wonen in het centrum van het dorp tal van voordelen. Een mix van beide groepen kan bovendien leiden tot een duurzaam geheel, waar elk individu zijn sterktes kan aanwenden in functie van de woongemeenschap.

 

DE TUIN

Ook de biologisch beheerde tuin (circa 3500m²) van het complex zal een belangrijke functie vervullen. Deze zal het woon-, werk- en rustgebied vormen voor de bewoners. Ook wordt deze tuin op geregelde tijdstippen opengesteld voor de buurtbewoners en zo ingericht dat het een plek is waar sociale, culturele en ecologisch bewustmakende activiteiten georganiseerd kunnen worden. Zo willen we met de Reuzetuin een ontmoetingsplaats creëren, in het groen, waarbij mensen met een beperking werkelijk deel uitmaken van de buurt.

De Hovestraat bevindt zich in het centrum van Arendonk (door gebruik te maken van de typische kerkwegels kan men zich te voet of met de fiets op 2 minuten tijd richting de markt begeven). Kenmerkend voor zowel de Hovestraat, als de haar omliggende straten, is het groot aantal woonhuizen / appartementen. Tal van gezinnen, jong en oud, hebben er zich gevestigd, ten gevolge van de nabijheid van het centrum van Arendonk en de daarbij horende faciliteiten. Het gaat vaak om kleinere (gesloten) bebouwingen of appartementen, die weinig of geen tuin bezitten. Bijgevolg is De Reuzetuin voor veel van die gezinnen een nabijgelegen ontmoetingsplaats waar zij kunnen genieten van de buitenlucht in een groen kader.

Tuin en plantsoenploeg van Talander aan het helpen bij de aanplant in De Reuzetuin. Najaar 2022.

bottom of page